Arendalsuka 2024: Aldringsteltet

Havn med masse småbåter, seilbåter og et yrende folkeliv.

Foto: Mona Hauglid

Senteret for et aldersvennlig Norge, Pensjonistforbundet, Aldring og helse og Verdighetssenteret har gått sammen om et telt som får navnet Aldringsteltet når Arendalsuka går av stabelen 12. - 16. august.

  • 12.–16. august 2024
  • Aldringsteltet, Ytterst på Langbrygga, Arendal

Aldringsteltet fylles med debatter workshop, innlegg og samtaler der demografiendringene og seniorene blir satt på agendaen. 

Følg med her for oppdatert program for alle arrangørene i Aldringsteltet

Arendalsuka_Aldringsteltet_logo_Transparent_Web.png

 

Under finner du arrangementene i regi av Senteret for et aldersvennlig Norge:

Onsdag 14. august

Debatt: Bo trygt hjemme - hvem har ansvaret? 

Kl. 10 .00 - 10.45
Den tverrdepartementale reformen Bo trygt hjemme er lansert og de demografiske endringene landet vårt står i, påvirker alle deler av samfunnet. 

Hva ligger egentlig i det å bo trygt hjemme og hvilke forventninger har innbyggerne til velferdsstaten? Det blir debatt med Jan Davidsen (Pensjonistforbundet), Anita Vatland (Pårørendealliansen), Sebastian von Hofacker (Verdighetssenteret), Adelheid Kristiansen (Nittedal kommune) og Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. 

Aldersvennlige boliger - hva skal til?

Kl. 12.30 - 13.00
Behovet for aldersvennlige boliger er stort, og vil øke. Hvordan kan boligutviklere og boligbyggelag tilrettelegge og bygge boliger til en aldrende befolkning?

Hit kommer Tove Holst Skyer, forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund og Hanne Løvbrøtte, prosjektleder i OBOS. 

Aldersvennlige nærmiljø kan redusere behovet for helse- og omsorgstjenester

Kl. 13.15 - 13.45
Nye beregninger av fysisk aktivitet viser at helsegevinstene er enda større enn tidligere antatt, men hvordan beregne dette?

Linda Granlund, direktør i Helsedirektoratets divisjon for folkehelse og forebygging ser nærmere på hvordan aldersvennlige nærmiljø kan redusere behovet for helse og omsorgstjenester i kommunen.

Torsdag 15. august

Workshop: Verdien av seniorressursen i møte med barn og unge

Kl. 10.00 - 11.30
Seniorer sitter på mye kompetanse og mange har lyst å engasjere seg. Bli med å del dine tanker og erfaringer om hvordan vi kan lykkes med å engasjere seniorene i skolen og i fritidsaktiviteter.

Her får du høre mer fra Frivillighet Norge, Pensjonistforbundet Buskerud og Sandefjord kommune. 

La oss ivareta personvernet til seniorene

Kl. 12.00 - 12.45
Mange eldre er ikke digitale. En av årsakene er at de syns det er skummelt. De er en gruppe som er særlig utsatt for lureri og svindel på nett. Hva og hvem som kan bidra til å skape mer trygghet på nett?

Du får høre mer fra Cathrine V. Singstad i Otte, Tina Rødland i Kakadu, Tone K. Bye i Livsglede for eldre og Berit Brørby som leder Rådet for et aldersvennlig Norge.

Bidrar du til digitalt utenforskap?

Kl. 13.00 - 13.45
Stadig større deler av samfunnet vår digitaliseres. Her setter vi digital inkludering og digitalt utenforskap på agendaen.

Anders Kunz, leder i EGGS presenterer systemkartet «Vårt digitale liv». Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket presenter de viktigste funnene i rapporten "Utenforskap i forbrukermarkeder".

Fredag 16. august

Aldersvennlig samfunn og planlegging av egen alderdom

Kl. 9.00 - 10.00
Sammen med Pensjonisforbundet inviterer Senteret for et aldersvennlig Norge til en nyttig og hyggelig dag i Aldringsteltet for deg som er pensjonist, eller har planer om å bli det.

Fra senteret får du høre leder, Wenche Halsen og kommunikasjonsrådgiver Tina Kjensli Dyrseth.