Start med en aldersvennlig benk 

Postet: 15.04.24 (oppdatert 15.04.24)
Benk i naturen med et vann i bakgrunnen.
I Harestadmyra naturpark i Randaberg, finner du denne aldersvennlige benken. Foto: Randaberg kommune.

Våren er her, og vi slår et ekstra slag for et enkelt, men effektfullt aldersvennlig tiltak: den aldersvennlige benken. Sett ut flere benker eller oppgrader de dere allerede har for å gjøre de mer aldersvennlige. Her får du noen enkle tips. 

Mange aldersvennlige tiltak kan være kostnadskrevende og ta tid. Benker er et godt eksempel på et rimelig lavterskeltiltak med stor effekt. 

− For mange kommuner kan benken være starten på å skape mer inkluderende og tilgjengelige uteområder. De kan skape engasjement og bidra til møteplasser mens andre større tiltak utvikles, forteller Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge. 

Små tiltak kan gjøre benkene mer aldersvennlige 

Selv om det er bedre med en benk enn ingen benk, så er det også en gang slik at det ikke nødvendigvis er alle benker som er like aldersvennlige. 

− En aldersvennlig benk må stå lett tilgjengelig fra stien eller veien. Så har dere allerede satt ut benker, ta en runde – gjerne sammen med eldre, og se om de er lette å komme til, tipser Anne Berit. 

Enkle grep kan også gjøre selve benken mer aldersvennlig. 

− Det å montere armlener på benkene vil gjøre det enklere å både sette seg ned og komme seg opp igjen. 

Aldersvennlige benker 

Sammen med eksperter innen universell utforming og eldre innbyggere har Senteret for et aldersvennlig Norge laget et sett med kriterier for aldersvennlige benker. Benker som lages etter kriteriene, kan også merkes som aldersvennlige.  

Les mer om kriteriene og merkingen her

Forsiden av heftet med lilla bakgrunn, tittelen på heftet og tre foto av mennesker i ulike situasjoner

La deg inspirere 

I heftet "Aktiv og sosial hele livet – Universelt utformede og aldersvennlige uteområder og møteplasser" er det et eget kapittel om aldersvennlige benker. 

Bla i heftet her