Generasjonslekene 2024: Samskaping og aktiviteter for hele lokalsamfunnet
Generasjonslekene 2024 er historie. I år har det vært nærmere 60 arrangement i byer og tettsteder over hele landet. Her har kommuner, frivillighet og lokalt næringsliv sammen skapt møteplasser med fysisk aktivitet, lek og moro for alle innbyggere – uansett alder.
− For tredje år på rad har vi hatt gleden av å følge og bistå kommuner og frivilligsentraler over hele Norge i planlegging av Generasjonslekene. Det har vært en sann glede. Kreativitet, aktivitet, samskaping og samarbeid på høyt nivå, forteller Anne Berit Rafoss, "generasjonslekgeneral" i Senteret for et aldersvennlig Norge.
– Vi lar oss imponere over variasjonen i de ulike arrangementene. Og engasjementet og viljen til å skape gode møteplasser på tvers av generasjoner. Vi er kanskje spesielt glade for at Generasjonslekene skaper ringvirkninger for samarbeid på tvers i lokalmiljøene.
Felles prosjekt for hele lokalsamfunnet
For tilbakemeldingene fra årets nærmere 60 arrangører er klar: Generasjonslekene bidrar ikke bare til aktivitet og samarbeid på tvers av generasjoner. Arrangementet er også en samskapingsarena i seg selv.
– Det er noe vi har sett fra evalueringen fra arrangørene gjennom de tre siste årene, forteller Anne Berit.
– De har involvert bredt og fått meg seg velforeninger, pensjonistlag, idrettslag, nærbutikken, sentrumsforeninger, eldreråd og skoler, – for å nevne noen.
Se oversikt over hvor Generasjonslekene har vært arrangert i 2024
Grobunn for å arrangere igjen
En av arrangørene som har sett verdien av å involvere bredt, er Vestby. De var en av kommunene som arrangerte lekene for første gang i år. Bakgrunnen var et ønske om å gjennomføre et prosjekt som nettopp skulle fremme samarbeid, forståelse og fellesskap mellom ulike aldersgrupper i kommunen.
– Generasjonslekene var perfekt for dette, forteller Geir André Dalhus, Idrettskonsulent og folkehelsekoordinator i Vestby kommune.
– Planleggingen og gjennomføringen har skapt en ny arena for samarbeid på tvers av frivillighet, næringsliv og kommune. Det viser også den interne evalueringen. Dette skaper grobunn for å kunne arrangere igjen, forteller Geir.
Positivt overrasket
At de vil arrangere igjen, melder nærmest samtlige arrangører at de vil. For flere var dette både 2. og 3. gang de arrangerer Generasjonslekene.
– Det betyr at de ser verdien som ligger i et slikt arrangement, smiler Anne Berit.
For Vestby sin del, kan Geir røpe at de kanskje ikke hadde så store forventninger.
– Vi ble positivt overrasket. Generasjonslekene ble tatt godt imot av innbyggerne i Vestby. Over 600 besøkende var innom arrangementet. Og de var fornøyde, forteller han.
– Med en bred erfaringsbank, ligger det godt til rette for å arrangere dette også i årene fremover. Det er et flott arrangement som gir en god ramme for positiv, inkluderende aktivitet for hele spekteret av innbyggere.
Ny runde med Generasjonslekene i 2025
Generasjonslekene er et av tiltakene som står beskrevet i Bo trygt hjemme-reformen, og Senteret for et aldersvennlig Norge vil også i 2025 legge til rette slik at Generasjonslekene kan arrangeres i norske byer og tettsteder.
− I disse dager jobber vi med rammene for gjennomføring i 2025. Vi tar med oss innspill, erfaringer og tilbakemeldinger fra årets arrangører og gleder oss stort til en ny runde, avslutter Anne Berit.
Mer informasjon om Generasjonslekene 2025 kommer.