Verksted for aktivitet og deltakelse
Kragerø er opptatt av å skape aktiviteter for alle generasjoner. Kommunen ønsker å se på muligheten og potensialet i flere eldre innbyggere. Derfor var det ønskelig å sette i gang et prosjekt der yngre eldre inviteres til å skape nye møteplasser og aktiviteter.
I 2023 søkte Kulturkontoret i Kragerø kommune om tilskuddsmidler fra Helsedirektoratets tilskuddsordning «Aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet og passivitet. Kulturkontoret driver et aktivitets og kulturtilbud for aldersgruppen over 55 år. Ønsket var videreutvikling på deltakernes premisser. Leder for tilbudet fikk stadig henvendelser med gode ideer og ønsker om tiltak og aktiviteter som det ikke var kapasitet til å ta tak i. Derfor ønsket man å få i gang et prosjekt hvor målet er at aktiviteter skapes gjennom medvirkning og aktiv deltakelse, og hvor det var tid og ressurser til å gjennomføre gode prosesser. Det ble bevilget 500 000 kroner fra Helsedirektoratet og prosjektet «Verksted for aktivitet og deltakelse» ble etablert. Prosjektet relateres til arbeidet med et aldersvennlig samfunn.
Det startet med en kartlegging. Man brukte forskjellige metoder for å skaffe bredest mulig innsiktsgrunnlag: innbyggermøte, spørreundersøkelse på tekstmelding, papir, dybdeintervju, samtale med deltakere på kultur og aktivitetstilbudet "Senior´n" (målgruppe55+), og oppsøkte eksempelvis kaféer.
Det ble invitert til verksted på Kragerø bibliotek hvor spørsmålet ble diskutert: Hva er en god møteplass for deg hvor forventninger til hva kommunen kan bidra med og hva den enkelte selv mener de kan gjøre for å skape inkluderende og mangfoldige møteplasser. Dette var engasjerende tema.
For å lykkes med det aldersvennlige arbeidet er det viktig å få til et samarbeid på tvers av kommunalområder. I 2023 ble Kragerø også med i Gnist, et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med bærekraftig steds –og næringsutvikling i regi av Doga. Kragerøs prosjekt her, handler om å få til en mer innbyggerstyrt utvikling. Her satt altså kommunen med to prosjekt med samme mål om å få til mer innbyggerinvolvering. Det ble naturlig å samarbeide om det neste verkstedet.
Dette verkstedet ble starten på en aktivitet. I oppsummeringen kom det frem at flere av deltakerne hadde lyst til å starte opp en gruppe som skulle drive med en slags forskjønning av uterom, eksempelvis rydde, plante, og reparere. Byens pensjonistforening skulle virke som en paraply over «forskjønningsgruppa». Da kan gruppa sette i gang uten for mye organiseringsarbeid, og samtidig kan de enkelt søke midler når prosjektet er over. Gruppa gjorde et lite stunt før påske som fikk lokalavisa til å skrive om dem, og de planlegger å invitere til dugnad nå i vår for å rekruttere flere frivillige til sin gruppe. De har gått i dialog med næringsforening og velforening i sentrum, og ønsker god kommunikasjon med kommunens avdeling for vei og park. Gruppa er tydelige på at dette skal være frivillig arbeid og at de ikke skal gjøre oppdrag for kommunen, men de vil heller ikke, bokstavelig talt, tråkke i noens bed.
Dette er altså den første aktiviteten som starter opp etter innsiktsarbeidet og flere vil bli startet opp i løpet av våren.
Samtidig som vi gjorde dette arbeidet rettet mot innbyggerne, bidro Anne Berit med foredrag og informasjon om aldersvennlige samfunn innad i organisasjonen, overfor politikere og næringsforening.
I alt dette arbeidet har Anne Berit Rafoss, verktøykassa til Senteret for et aldersvennlig Norge og erfaringsdelingen fra andre kommuner i nettverket vært veldig viktig. Det er så fint med kommuner som vil hverandre vel, og som heier på hverandre.
-
Prosjektnavn:Verksted for aktivitet og deltakelse
-
Kommune:Kragerø
-
Mål:Skape aktiviteter og møteplasser
-
Organisering:Kommunalt prosjekt organisert innenfor området kultur
-
Finansiering:Prosjektet er finansiert med tilskuddsmidler fra ordningen: Aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet og passivitet, Helsedirektoratet
-
Medvirkning:Innbyggermøte, spørreundersøkelse på tekstmelding, papir, dybdeintervju, samtale med deltakere på kultur og aktivitetstilbudet Senior´n (målgruppe55+), og oppsøkte eksempelvis kaféer