Rådsleder på farten

Rådsleder på farten
Leder av Rådet for et aldersvennlig Norge, Berit Brørby, er tydelig på at flere må ta på seg de aldersvennlige brillene. Derfor er hun opptatt av å møte organisasjoner og virksomheter for å høre hva de mener skal til, og hva de kan gjøre, for å få til et aldersvennlig samfunn.
− Rådet skal bidra til at utfordringer og løsninger for et aldersvennlig samfunn bygger på en forståelse på tvers av sektorer. I tillegg skal rådet bidra til å skape engasjement for et aldersvennlig Norge gjennom nytenking og idéutvikling, sier rådslederen.
− Det krever at vi er på – og møter både de som har utfordringene tettest på seg, og de som har virkemidlene til å bidra til dette på hjemmebane, legger hun til.
Seniorressursen i frivillighet og idrett
− Mange vil leve gode liv i over 20 år som pensjonister. Mange har også god helse og ønsker å delta, men møter likevel hindringer og negative holdninger. Vi må i fellesskap legge til rette for at eldre kan leve aktive, meningsfulle og trygge liv. Og i dette arbeidet må vi inkludere viktige grupper som innvandrere, skeive, funksjonshemmede og andre relevante interesseorganisasjoner. Alle blir eldre. Og vi må verdsette eldre for de individene de er. Og ikke minst de ressursene de er.
I februar tok rådslederen derfor med seg rådsmedlem og generalsekretær i Norges Frivillighet, Stian Slotterøy Johnsen i møte med Norges Idrettsforbund og Norsk forbund for utviklingshemmede.
− Et aldersvennlig Norge skal være for alle, og de voksne utviklingshemmede skal naturlig være med i frivilligheten og idretten som også trenger flere «supervoksne», smiler Berit.
− Det er viktig å se nærmere på hva idrettsråd, eldreråd og idrettsklubber sammen kan gjøre mer av, legger hun til.
Møter med politikerne og stortinget
For å påvirke de som beslutter tiltak som kan bevege samfunnet i en mer aldersvennlig retning, har rådslederen også hatt flere møter med representanter på Stortinget.
I januar fikk Grete Wold som sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen fra SV besøk av Brørby. Samme dag ble også Nasjonalforeningen for folkehelsen avlagt et besøk. Det gjorde også statssekretær Gry Haugsbakken i Kulturdepartementet.
− Tre konstruktive møter, der vi fikk løftet betydningen av å tenke på tvers og ikke se på demografiendringene som noe helse- og omsorgssektoren kan løse alene. Å se eldres ressurser inn i frivilligheten og planlegge for en god alderdom, kommer alle til gode og er god folkehelse.
Flere møter på trappene
I møtekalenderen til Berit står nå Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og møte med arbeids- og inkluderingsministeren.
−Dette er også to viktige møter som jeg ser fram til, og hvor andre representanter fra rådet er med. Det er nettopp det som er så bra med rådet at det representerer mange sektorer som kjenner sine felt godt fra innsiden, og dermed kan stille gode spørsmål og gi gode råd.