Mener seniorene presterer like godt, men foretrekker de under 30

Postet: 03.11.23 (oppdatert 03.11.23)
Kari står ute, holder hånden under haka og smiler til kamera
Direktør i SSP, Kari Østerud. Foto: Sverre Chr Jarild

Åtte av ti ledere mener de over 60 presterer like godt som yngre kolleger, men nær halvparten av ledere foretrekker å ansette en under 30 framfor en over 60.

Det viser resultatene fra årets Norsk seniorpolitisk barometer, som IPSOS har gjennomført på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk.

Svarene fra 1200 ledere viser også at seniorer forbigås ved forfremmelser, de deltar sjeldnere på kurs og blir nedprioritert ved innføring av ny teknologit. 

– Det er helt avgjørende for velferdssamfunnet at vi lykkes med å få flere eldre arbeidstakere til å fortsette lenger i arbeid. Da er vi nødt til å få en slutt på den nedvurderingen vi ser av seniorene, sier Kari Østerud, direktør for Senter for Seniorpolitikk, i en pressemelding. 

Oppleves som yngre, men behandles som utdaterte

Eldre arbeidstakere oppleves som stadig yngre og mange ledere er svært positive til deres  prestasjoner. I 2023 regnes du først som «eldre» når du nærmer deg 59 år – nesten 3 år senere enn for bare to år siden. Mange ledere mener også at 70-åringer kan yte like mye i jobb som folk som er 10-15 år yngre.

– De færreste under 60 år i dag ser på seg selv som «eldre», så det er godt å se at også ledernes holdninger endrer seg. Nå må holdningsendringen også gjenspeile seg i viljen til å rekruttere seniorer, og ikke minst beholde medarbeiderne lengre enn før, konstaterer Østerud i pressemeldingen.

Her kan du lese og laste ned Norsk seniorpolitisk barometer 2023.