Seniorer i Norge: Flere innvandrere blant framtidens seniorer

Postet: 02.07.25 (oppdatert 02.07.25)
En eldre mann sitter sammen en dame og blar i et fotoalbum.
Ifølge Statistisk sentralbyrås befolkningsframskrivinger vil innvandrere utgjøre 28 prosent av alle seniorer i Norge i 2060. Foto: Peter Kindersley

Antallet innvandrere over 55 år har økt kraftig de siste 25 årene. Selv om de fortsatt utgjør en mindre andel av seniorbefolkningen, peker utviklingen mot en langt mer mangfoldig eldrebefolkning i årene som kommer.

Norge har lenge hatt en aldrende befolkning, og denne utviklingen gjelder nå i økende grad også innvandrere. Ved inngangen til 2025 var over 190 000 innvandrere 55 år eller eldre – en femdobling siden år 2000. Likevel utgjør de foreløpig bare én av ti seniorer i Norge.

Det viser den nyeste artikkelen i artikkelsamlingen "Seniorer i Norge" som Statistisk sentralbyrå har skrevet på oppdrag fra Senteret for et aldersvennlig Norge.

Les hele artikkelen her (SSB)

28 prosent i 2060

Ifølge Statistisk sentralbyrås befolkningsframskrivinger vil innvandrere utgjøre 28 prosent av alle seniorer i Norge i 2060. Det betyr at hver tredje eldre kan ha innvandrerbakgrunn om 35 år. Den sterkeste veksten vil komme i de eldre aldersgruppene. Denne utviklingen vil stille nye krav til helse- og omsorgstjenester, boligpolitikk og aldersvennlig samfunnsutvikling.

Flest fra Europa

Seniorer med innvandrerbakgrunn har røtter i hele verden. I 2025 har denne gruppen bakgrunn fra hele 208 ulike land og områder. De har kommet til Norge av ulike grunner: som flyktninger, arbeidsinnvandrere, studenter eller gjennom familieinnvandring. Nesten 6 av 10 innvandrere over 55 år i Norge har bakgrunn fra et europeisk land, og Sverige og Danmark er blant de mest sentrale opprinnelseslandene for eldre innvandrere i Norge.

Seniorer i alle kommuner

Ved inngangen til 2025 bodde det innvandrere i alderen 55 år eller eldre i samtlige av Norges fylker og kommuner. Til tross for dette er fordelingen geografisk svært ulik. Til sammen bor nær 4 av 10 eldre innvandrere i Oslo og Akershus.

I motsatt ende av skalaen finner vi de tre nordligste fylkene – Nordland, Troms og Finnmark – der til sammen kun 6 prosent av alle eldre innvandrere bor. Dette gjenspeiler i stor grad både befolkningstetthet, geografisk avstand og historiske migrasjonsmønstre.