Seniorer i Norge 2024: Større økonomisk ulikhet blant seniorer

Postet: 26.09.24 (oppdatert 26.09.24)
Senior sitter ved en pult og skriver på noen papirer for hånd
De siste ti årene har inntektsulikheten innad i de ulike aldersgruppene i seniorbefolkningen økt, og det er blitt en større andel med lavinntekt blant personer mellom 55 og 85 år. Foto: Centre for ageing better

Selv om mange seniorer i Norge har god økonomi, har inntektsforskjellene blant personer over 55 år økt de siste ti årene. Det viser den tredje artikkelen i artikkelserien "Seniorer i Norge " som Statistisk sentralbyrå skriver for Senteret for et aldersvennlig Norge.

Temaet i artikkelen er inntekt og formue, og har fokus på utviklingen mellom 2012 og 2022. Den ser også på endringer i inntektsfordelingen og andelene med lavinntekt i seniorbefolkningen.

Her kan du lese hele artikkelen

Høyest inntekt blant 55-61-åringer

Seniorer i Norge (55 år+) har i stor grad god økonomi og høy inntekt. Det er få som rapporterer om økonomiske problemer og andelene med lavinntekt er generelt relativt små. 

Seniorer mellom 55 og 66 år og seniorer 75 år og eldre har hatt en relativt god inntektsvekst i forhold til hele den voksne befolkningen de siste 10 årene. Mye av inntektsveksten skjedde i årene frem mot 2016, og de siste årene har inntektsveksten stagnert eller falt.

Ser vi på inntekt og befolkningen over 25 år, er det de som er i slutten av 40-årene som har høyest inntekt. Men også de yngste seniorene (55-61 år) har en forholdsvis høy inntekt. I 2022 var medianinntekten etter skatt i denne aldersgruppen 10 prosent høyere enn blant alle personer 25 år og over. Det skyldes først og fremst at denne aldersgruppen fortsatt har høye yrkesinntekter.

Litt bedre utvikling for de aller eldste

Eldre mellom 67 og 74 år har opplevd en svak realinntektsnedgang de siste årene frem til 2022. Artikkelen peker på flere mulige årsaker. Blant annet høy prisvekst i tillegg til lav lønnsvekst, og at det kan være at flere i aldersgruppen 67-74 år som i 2022 hadde begynt å ta ut tidlig alderspensjon før fylte 67 år, enn de som var i denne aldersgruppen i 2017.

Inntekten har økt noe for de mellom 75 og 84 år fra 2017 til 2020, men har falt litt de siste årene. For de over 85 år økte inntekten frem til 2020 og holdt seg stabil i 2021 og 2022. Alderspensjon er den viktigste inntektskilden for de eldste, og realinntekten fra pensjon økte med 4 prosent for de over 85 år fra 2017 til 2022.

Større ulikhet i inntekt

De siste ti årene har inntektsforskjellene blant seniorer økt, og flere mellom 55 og 85 år har lav inntekt. Andelen med lav inntekt blant de over 85 år har derimot falt, selv om den fortsatt er høy.

Blant seniorer med lav inntekt er det mange kvinner, aleneboende og minstepensjonister. Innvandrere utgjør en større del av lavinntektsgruppen i 2022 enn for ti år siden.

Artikkelen viser også til at eldre med lav inntekt er mindre økonomisk utsatt enn andre lavinntektsgrupper. De har oftere noe i finansformue, eier oftere egen bolig, og mottar sjeldnere bostøtte og sosialhjelp. Aleneboende uføretrygdede med minsteytelse er likevel mer økonomisk utsatt enn andre seniorer med lav inntekt.

 

Seniorer i Norge 2024

«Seniorer i Norge 2024» er en artikkelsamling fra SSB skrevet på oppdrag for Senteret for et aldersvennlig Norge. Artikkelserien gir en overordnet beskrivelse av demografi og levekår for seniorbefolkningen i Norge. Serien er en videreføring av SSBs tidligere publikasjoner «Eldre i Norge 1999», «Seniorer i Norge 2005» og «Seniorer i Norge 2010». I artikkelserien belyses viktige områder i seniorers liv ved å vise til statistikk over seniorers demografi, levekår, helse, tidsbruk, utdanning, yrkesdeltakelse og økonomi blant annet.

På SSB sine sider finner du oversikt over alle de publiserte artiklene i serien.