Samarbeid om tryggere hjem for eldre
Norwegian Smart Care Cluster (NSCC) er i gang med et prosjekt for å sikre at eldre kan bo trygt hjemme lengst mulig. Gjennom å utvikle og teste teknologiske løsninger i sitt “Living lab”-miljø, hvor eldre også involveres, håper de å skape skreddersydde og helhetlige løsninger som øker sjansen for suksess.
Sammen med blant andre Statsforvalteren i Rogaland, Pårørendesenteret, Universitetet i Stavanger, VID og SESAM SUS deltok Senteret for et aldersvennlig Norge på en workshop på Helsecampus som en del av oppstarten av prosjektet. Målet var å identifisere relevante aktører og definere viktige utfordringer innen prosjektets tematikk.
Involverer eldre gjennom hele prosessen
På Helsecampus i Stavanger har senterets strategiske partner NSCC det internasjonale testsenteret Norwegian smart Care Lab (NSCL) og Living Lab for velferdsteknologi. Sistnevnte er en metode for brukerinvolvert innovasjon basert på faktiske behov i hverdagslivet. Her testes blant annet ulike teknologiske hjelpemidler.
– Vår visjon er å bidra til en fremtid hvor eldre kan bo trygt og uavhengig i eget hjem gjennom økt bruk av helseteknologiske løsninger, gjennom en «LivingLab» tilnærming, forteller Marit B. Hagland, leder for NSCL.
I stedet for å utvikle løsninger isolert fra sluttbrukerne, involveres de aktivt gjennom hele prosessen, fra idéutvikling til testing og evaluering.
– Metodikken fremmer også samarbeid mellom offentlig sektor, privat næringsliv, akademia og sivilsamfunn for å sikre en åpen og bred innovasjonsprosess, forteller Marit.
– Medvirkning er kjernen i god aldersvennlig utvikling. Vi må involvere de det gjelder, når vi skal utforme nye løsninger. Når vi i tillegg får mulighet til å bidra inn i et tverrsektorielt samarbeid, som NSCC inviterer til her, så er vi ikke vanskelige å be, smiler Nina Myklebust, som til daglig leder senterets partnerskapsordning.
Helseteknologi er ikke alene løsningen
Det er Tomas Rossman, student ved UiS, som leder prosjektet, og som inviterte til idémyldring og samskapningsworkshop. Her ble det sett på barrierer for å sikre at vi kan være selvstendige og mestre hverdagen i alderdommen. Slik som mangel på digital kompetanse, trygghet i hjemmet, ensomhet og samfunnets evne til å tilpasse seg behovene til en voksende andel eldre, var noe av det som ble løftet frem av deltakerne.
Videre ble det diskutert hvordan de ulike barrierne kan adresseres, for eksempel gjennom brukervennlige og inkluderende digitale løsninger, styrking av sosiale nettverk, universell utforming av hjem og transport og tilrettelegging for fysisk og digital trygghet.
– Helseteknologi kan ikke adressere og løse alle disse utfordringene alene, men må sees på – og brukes i et helhetlig system, mener Tomas.
– Innsikten fra workshopen har bidratt til å belyse og forstå dette systemet, i tillegg til å skape viktige forankringspunkter når vi jobber mot skreddersydde, bærekraftige og inkluderende løsninger for uavhengig og trygg aldring i eget hjem.
Sluttbrukeren er i sentrum
Nå skal innsikten fra workshopen brukes til konkretisering og utforming av fremtidige løsningsverksteder som kan teste nye helseteknologiske løsninger.
– Ved å inkludere et bredt spekter av interessenter fra sivilsamfunn, offentlige og private aktører, samt akademia, kan man sikre at løsningene er både inkluderende og bærekraftige. Teknologiske løsninger må være brukervennlige og ledsages av opplæring for å bygge digital kompetanse, sier Tomas.
Han peker videre på at teknologi bør integreres i et bredere system som adresserer faktorer som samfunnsmessige tilpasninger, trygghet og ensomhet.
– I tillegg må personvern og digital sikkerhet være ivaretatt. Ved å skape løsninger i et "living lab"-miljø ønsker vi å teste og tilpasse teknologien i reelle omgivelser, med kontinuerlig feedback fra de eldre, noe vi håper øker sjansen for suksessfulle, skreddersydde og helhetlige løsninger.
Norwegian Smart Care Cluster
Norwegian Smart Care Cluster (NSCC) er en Arena Pro-klynge i det nasjonale klyngeprogrammet med NCE-status. De har mer enn 280 medlemmer og samarbeidspartnere fra hele landet. Hovedkontoret ligger Stavanger, og de har avdelinger i Bergen og Grimstad. NSCC er en nasjonal og internasjonal samarbeidsarena for store og små bedrifter, kommuner, sykehus, offentlige aktører, brukerorganisasjoner, akademia/FOU-institusjoner og investorer.
Klyngen jobber for at de og medlemmene skal ha betydning for utviklingen av bærekraftige helseløsninger for fremtiden.