Rådet setter eldre arbeidskraft på agendaen

Postet: 08.04.25 (oppdatert 08.04.25)
Portrettbilde Berit Brørby
Arbeidslivet er hovedposten på det neste møtet til Rådet for et aldersvennlig Norge og Berit Brørby. Foto: Nina Rangøy

Berit Brørby, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge mener det må skje en holdningsendring rundt eldre i arbeidslivet. Både blant arbeidsgiverne, men også blant eldre selv.

I Norge er gjennomsnittlig pensjonsalder 65,2 år. Hvis vi tar i betraktning at vi lever til vi er 90 år, så får vi 25 – kanskje 30 år som pensjonister. Altså en tredel av livet som pensjonist. Nå som vi i Norge mer enn noen gang trenger flere ledige hender, seniorenes erfaring og arbeidskraft, må vi sammen finne en løsning på dette. Vi har ikke råd til å la være.

– Det blir stor mangel på arbeidskraft i årene som kommer. Dette har vi ikke råd til, sier Berit Brørby, leder i Rådet for et aldersvennlig Norge.

Holdningsendring

Flere av pensjonistårene er mange av oss fullt kapable til å jobbe. Ikke minst fordi mange har lyst til å fortsette å jobbe, men ikke får anledning. Eller kanskje tror at det forventes at de blir pensjonister når de begynner å komme opp i 60-årene.

– Det er mye som må endres. Først og fremst arbeidsgiveres holdninger til eldre arbeidstakere. Og så må eldre endre holdningen til seg selv. Det å være ønsket, føle tilhørighet og bidra med sin kompetanse er det mye folkehelse i. Og bedriftene og kommunene trenger oss, understreker Berit.

Pensjonssystem og aldersgrenser

Arbeidsministeren vil øke pensjonsalderen i offentlig sektor til 72 år på samme måte som i privat sektor. Det må gjøres tiltak som medfører at flere får lyst til å jobbe lenger, mener arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Hun påpeker at mange ressurssterke seniorer er verdifulle for norsk arbeidsliv, og at endringer i pensjonssystemet og aldersgrenser legger til rette for at flere kan stå lenger i jobb.

– Det er et tiltak som må få gjennomslag, mener Brørby.

Hun viser til betydningen av fleksible ordninger, og at arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap legger en plan for den siste delen av arbeidslivet. – Dette heier vi på.

Inviterer partene i arbeidslivet

På sitt neste rådsmøte er det nettopp arbeidslivet som er hovedpost på agendaen til Rådet for et aldersvennlig Norge. I rådet sitter representanter for KS, Husbanken, Oslo Met, Frivillighet Norge, NHO, Pensjonistforbundet og IKT-næringen.

Til møtet over påske er partene i arbeidslivet ved NHO og LO invitert sammen med Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv til å dele innsikt og fortelle hvordan de fra hver sin kant jobber med å få medarbeidere til å bli værende i arbeidslivet lenger enn det som er tilfelle i dag.

Må jobbe sammen

Ifølge Nav er nettopp det å få flere til å jobbe lenger en del av løsningen i tillegg å få flere ut i arbeidslivet.

– Med et skrikende behov for arbeidsfolk i årene som kommer, må det tenkes nytt, sier Brørby som håper å gjennom en felles innsats kunne bidra til å øke samfunnets inntekter ved å få flere til å være i jobb lenger.

– Hvis den arbeidsføre delen av befolkningen står ett år lenger i jobb, vil det utgjøre et årlig verdibidrag på 40 milliarder kroner. I tillegg nyttig og verdifull kompetanse som bedriftene trenger. Vi må sammen finne de gode og positive insitamentene. Jeg er sikker på at det finnes mange ideer som vi ønsker innspill på. Kom igjen, vi vil høre hva du mener, avslutter Brørby.

Innspill? Send en e-post til aldersvennlignorge@helsedir.no