140 eldrerådsledere har fått opplæring i ledelse og massemedia

Postet: 13.05.25 (oppdatert 13.05.25)

Hva er egentlig ledelse, og hvilken type leder er du? Og hva gjør du når lokalavisa vil grave frem grums? Over 140 eldrerådsledere, nestledere og sekretærer har vært på kurs for å bli litt tryggere i egen rolle.

Nyttig, lærerik og relevant er noen av tilbakemeldingene fra kursdeltakerne som har deltatt på todagerskurset i ledelse og massemedia denne våren.

I alt har over 140 kursdeltakere fra 79 kommuner og fylkeskommuner fått bryne seg på praktiske øvelser og refleksjonsonsoppgaver, og en god dose teori knyttet til de to temaene.

– Det har vært tre gode samlinger med engasjerte deltakere. Og evalueringene viser at de også er godt fornøyd. Det er jo gledelig, sier Olav Sæbø som har ansvaret for eldrerådsopplæring i Senteret for et aldersvennlig Norge.

Styrkebasert ledelse

Første kursdag var viet styrkebasert ledelse. Hege Brekke, fra Glasspaper ledet kursdeltakerne gjennom teori, aktiviteter og refleksjonsoppgaver.

Her fikk eldrerådene lære mer om hvordan de kan identifiserer og bruke både egne og andres styrker for å skape bedre dynamikk, arbeidsglede og engasjement i rådene. En dag som gav plass til å reflektere over egen måte å være leder på.

Let etter gull i andre

Hege står forran eldrerådene og foreleser
Hege Brekke, fra Glasspaper.

Hege understreket viktigheten av å anerkjenne både egne og andres styrker. Og kursdeltakerne fikk i oppgave å starte med seg selv. En øvelse som ikke var så enkel som den høres ut som.

– Hva er dine styrker? Dere må få lov til å være dere selv. Det er da dere er på deres beste, understreket Hege.

Hun oppfordret også til å lete etter gull i andre mennesker, selv om man er uenig i saken.

– Som mennesker blomstrer vi når vi får anerkjennelse. Det er viktig å bygge relasjoner basert på styrker. Irriterer du deg over naboen, så er det det du får. Går du rett inn og skal endre, så får du motstand.

Medietrening

På kursets andre dag var det kommunikasjon og massemedia som var tema. Bård Hammervold, Elena Gonder og Jonas Rasch, fra TRY guidet deltakerne gjennom teori, tips og triks og praktiske øvelser. I alt fra sosiale medier, budskapsutvikling til et fiktivt møte med en pågående journalist.

Sosiale medier er viktig. 70 prosent av alle over 70 år bruker Facebook daglig.

Elena applauderte rådene for å være synlige i mediebildet, og viste til at eldrerådene pr. mars 2025 var nevnt over 500 ganger i landets 130 lokal- og regionsaviser. Totalt i 2024, var det over 3350 oppslag der eldrerådet var nevnt. Både i kronikker, arrangementer og politiske saker.

– Det bra!

Hvilke saker vil dere "få på"

Eldrerådslederne fikk en god introduksjon og presentasjon av hvordan mediebildet ser ut anno 2025. Og ikke minst, hva det er som skal til for å få på en sak. De ble også utfordret på hvilke temaer rådene ønsker å være mer synlige på i media.

Her ble det blant annet løftet frem at man kan ta utgangspunkt i årsrapporten og fortelle om hva rådet har jobbet med og fått til i inneværende år. At det er viktig å ikke bare fokusere på de "negative" sakene, og alt som ikke er bra. Eldrerådene har også mulighet for å få frem det positive, det som virker og går bra.

Deltakerne fikk også jobbe med en konkret oppgave på hvordan man kan lage gode budskap og jobbe med innsalg i media. Nettopp for å få journalister og redaksjoner til å skrive om saken.

Møte med media

En eldrerådsleder vises på storskjerm mens han snakker med tv2
Medietrening med "TV2". 

En gruppe eldrerådsledere fikk også prøve seg i et fiktivt møte med en TV-journalist. For hva gjør man i møte med en journalist som er ute etter å grave frem grums.

De sporty deltakerne ble intervjuet foran kamera, og "innslaget" ble deretter vist i plenum. Det skapte gode diskusjoner, og applaus for gode svar. Men også rom til å se på hva som kunne vært gjort annerledes.

Så lenge det ikke er direktesendt, så er det lov til å spørre om å få ta et nytt opptak, var et av tipsene som ble løftet frem.

Etterspurt av eldrerådene

Temaene i kurset har eldrerådene selv etterlyst mer opplæring i, etter evalueringen av Eldrerådskurset som ble arrangert våren 2024.

– Eldrerådene er viktige ambassadører for de eldre i sin kommune, og spiller en viktig rolle i utviklingen av mer aldersvennlige lokalsamfunn. I dette har målet vært å trygge eldrerådslederne i rollen som leder. Samtidig som vi ville ruste de i møte med journalister og viser de hvordan de kan bruke ulike media i arbeidet i eldrerådet, sier Olav.

– Disse to kursdagene har de fått flere verktøy og tips som vi virkelig håper de ser verdien av å ta med seg inn i sin rolle og eldrerådene sitt arbeid, avslutter han.