Rigge arbeidet

En god start gir en god grunnmur å jobbe videre fra. I startfasen er det verdifullt å investere litt tid i å bli bevisste på hvorfor dere ønsker å gjøre dette, hvilke holdninger deltakerne har til tematikken, og finne ut hvordan dere skal jobbe med det.

Et tverrsektorielt team som jobber sammen over tid

Enten dere oppretter en prosjektgruppe, arbeidsgruppe eller definerer en annen samarbeidsform, er det lurt å være bevisst på hvem som skal følge den røde tråden i arbeidet over tid.

Det gir stor verdi at teamet er tverrsektorielt. Ta gjerne med frivilligheten, seniorene selv og andre aktører utenfor kommunen. Det er når ulike interesser og perspektiver møtes at man kommer frem til nye forståelser og innovative løsninger.

Spørsmål til refleksjon for å etablere temaet

  • Hvilke nøkkelpersoner i lokalmiljøet kan ha nytte og glede av å bli involvert? Hvem kan være en viktig ressurs for arbeidet?
  • Hvem er det lurt å ha med fra start for god forankring og medvirkning, slik at det går raskere å sette løsninger ut i livet senere?
  • Kan dere invitere noen dere vanligvis ikke samarbeider med? Tenk igjennom om hvem dere kjenner til innenfor eller utenfor kommunen som organisasjon, lokalt næringsliv, frivilligheten, sosiale entreprenører og innbyggere i ulike aldre.

Erfaringer med å ha seniorer representert i arbeidsgruppen

Flere av kommunene som deltok i prosjektet Mobilisere seniorressursen hadde frivillige seniorer med i arbeidsgruppen. I én kommune var det med to seniorer med ulik tilnærming til frivillighet: Den ene tilhører et gründermiljø, og den andre tenker mer tradisjonelt rundt frivillighet. Å se frivilligheten fra begge disse perspektivene syntes prosjektgruppen var veldig spennende. Et nytt aspekt som dukket opp i deres arbeid, handlet om å engasjere den nye generasjonen seniorer som er akademikere. Som seniorer ønsker man å bruke sin kompetanse, og dagens og morgendagens seniorer vil ofte ha høyere utdannelse enn tidligere generasjoner. Hva kjennetegner denne nye generasjonen og hvordan kan kommunen tilrettelegge for deres engasjement?


Rollag kommune endret prosjektgruppen underveis i prosessen

Vi endret hvem som var med i prosjektgruppen etter at vi kom med i dette prosjektet. Vi turte å ta med frivilligheten i prosjektgruppa og de klarte å henge med. Vi fikk en felles utvikling. Det var kjempeviktig å ha dem med.

Rollag kommune


Bli bevisst på deres egne holdninger til tematikken

Etablerte holdninger og kultur preger ofte arbeidet og løsningene som utvikles. Ved å være bevisst på egne holdninger og hvordan man snakker om tematikken, kan man lettere ha et åpent sinn i møte med andre perspektiver. Slik kan man bedre forstå de ulike synene på frivillighet, hva man ønsker å oppnå, og sammen komme fram til den beste måten å tilrettelegge for seniorenes bidrag i lokalmiljøet.

Spørsmål til refleksjon

  • Hvilke forventninger har vi til hvordan seniorer skal bidra som en ressurs i lokalmiljøet?
  • ​Hva mener vi når vi sier at vi vil «engasjere» seniorene?
  • Hvem er seniorressursene vi vil engasjere, og hvem er de ikke?
  • Hvilke motiver ligger bak arbeidet vi skal i gang med? (Økonomiske, helsegevinster, trivsel, andre?)

Lag en fremdriftsplan

Tenk gjennom hva dere ønsker å gjøre, når det bør skje og hvor mye tid dere må sette av. Uventede hendelser og endringer underveis i prosjektet er mye lettere å håndtere når man har en god plan å gjøre nødvendige justering i.

Vi har fått en påminning om at prosess krever tid. Det gjør seg ikke selv. For å få fullgodt resultat må arbeidet prioriteres. Videre har vi sett nytteverdien av tverrfaglig og tverretatlig samarbeid, og at flerfaglighet under god ledelse gir merverdi.

Hol kommune

Hol kommune oppsummerer sin prosess i denne videoen


Les videre

Organisere arbeidet
og forstå tematikken

Lage involveringsplan