Benken kan være starten på et aldersvennlig nærmiljø

− Ett av de mest synlige aldersvennlige tiltakene jeg kan tenke meg er en benk, sier Anne Berit Rafoss, prosjektleder i senteret. Hvorfor? Og hva er egentlig en aldersvennlig benk? Svaret får du her, sammen med flere aldersvennlige benker til inspirasjon.
Anne Berit har jobbet med aldersvennlig utvikling både nasjonalt og internasjonalt siden 2014. For de som har møtt henne, kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at hun brenner litt ekstra for nettopp benken i arbeidet med aldersvennlig.
− En benk er en møteplass, et sted for pause, refleksjon og sosialt samvær. Til og med for litt trim om man setter sirkulasjonspedaler foran. Du kan også skape nysgjerrighet og en grunn til å oppsøke benken, ved å ha oppslag eller plakat i nærhetn med litt historie, fakta eller et dikt.
− Benker kan være et lavterskeltiltak som ikke behøver å koste så mye, men som kan være en start på utvikling av et aldersvennlig område, sti og nærområde, utdyper Anne Berit.
Hør med innbyggerne
Til Anne Berits store begeistring, har det det siste halvåret dukket opp flere eksempler på kommuner som har løftet benken som et aldersvennlig tiltak. Her har også flere jobbet aktivt med medvirkning. Både når det gjelder plassering og utforming av benkene.
− I alt arbeidet vi gjør for å skape et mer aldersvennlig samfunn, så må vi høre med de eldre som bor og bruker nærområdet. Hva har de behov for? Hva er det de ønsker seg? understreker Anne Berit.
− I sosiale medier har vi sett flere kommuner som har invitert innbyggerne til å komme med forslag til hvor benken eller benkene skal plasseres. Befaringer med eldre og ansatte i kommunen kan gi innspill på hvor det kan være fint å ha benker og kanskje type benker.
Hva er en aldersvennlig benk?
Dette er noen av de viktigste kriteriene som gjør benken aldersvennlig:
- Sete skal være minimum 45 cm over bakken
- Armlener
- God ryggstøtte
- Setet skal ikke være hellende
- Helst mellomrom mellom sete og bakken, slik at man kan ta sats for å komme opp
Det langsiktige arbeidet med aldersvennlig
Og postene i sosiale medier viser at benkene skaper engasjement blant innbyggerne. Da Tysvær kommune spurte innbyggerne sine hvor et par benker skulle plasseres, resulterte det i over 50 forslag.
− Ved å investere i aldersvennlige benker, vil innbyggere føle at det skjer noe. Jeg er ikke i tvil om at det kan bidra til å skape engasjement og entusiasme for mer aldersvennlig utvikling. Slik kan benken også legge til rette for de mer langsiktige tiltakene som krever mer tid og ressurser å få på plass, mener Anne Berit.
Universell utforming
Selv om det er bedre med en benk en ingen benk, så er det også en gang slik at det ikke nødvendigvis er alle benker som er like aldersvennlige.
− En aldersvennlig benk må stå lett tilgjengelig fra stien eller veien. Det må være enkelt å sette seg ned og komme seg opp igjen. Dette handler om universell utforming, forklarer Anne Berit.
− Benken må ha god høyde over bakken, gjerne med håndtak for å gjøre det lettere å sette seg eller komme opp igjen. God ryggstøtte og mulighet for fraspark under benken, avslutter Anne Berit.
La deg inspirere av andre:
Skravlebenker i Ørsta
Med midler fra statsforvalteren har Østa kommune utviklet «Skravlebenken» i forlengelse av at de har blitt en «Skravlekoppkommune». Tanken med benken, er det samme som for koppen: de som sitter på en skravlebenk viser at de gjerne skravler litt med andre.
Det er småjobbsentralen i kommunen som har laget flere av benkene.
Les mer om skravlebenkene i Ørsta
«Prätbenker» i Gøteborg
I Gøteborg har kommunen plassert ut i over 20 tydelig markerte pratebenker. De inviterer til spontane møter og organisert aktivitet med forslag til temaer som kan få praten i gang.
Mer om prätbenkene i Gøteborg
Oslo
Benkene som er plassert i Oslo viser hvordan man kan skape aktivitet ved å ha oppslag nær benken med litt historie og fakta, eller lett trim med sirkulasjonspedaler.
Mer om arbeidet med aldersvennlige Oslo.