Nye råd om fysisk aktivitet for eldre: hvert minutt teller

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 10.05.22 (oppdatert 10.05.22)
En eldre dame og mann og en ung gutt holder hender mens de hopper i været.
Vær regelmessig fysisk aktiv i hverdagen, også lett fysisk aktivitet teller. Det er blant de nye rådene fra Helsedirektoratet til voksne og eldre. Foto: Fotolia

Nå vet vi at hvert eneste minutt man rører på seg gir helsegevinst, og at for voksne og eldre er drøyt 20 minutter hver dag nok.

9. mai lanserte Helsedirektoratet nye råd om fysisk aktivitet og stillesitting.

− Det er vanskelig å finne noe annet enkelttiltak som gir like mye helse for innsatsen som det å være fysisk aktiv, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.  

All fysisk aktivitet teller

Å være fysisk aktiv er godt for kroppen og gjør at du føler deg bra – uansett alder. Det bedrer humøret, gir energi og overskudd. Det gir også bedre søvn og er med på å redusere stress.

Samlet sett kan fysisk aktivitet brukes i forebygging og behandling av 30 ulike tilstander og lidelser.

− Vi har oppdatert rådene blant annet med et nytt råd for voksne og eldre om at absolutt all aktivitet teller​. Tidligere måtte aktiviteten vare i minimum ti minutter og litt anstrengende for at den skulle telle med i regnskapet. Nå er det vist at all fysisk aktivitet, også med lav intensitet og kort varighet, teller og er viktig for helsen, sier Guldvog.

Hverdagsaktiviteter

Voksne og eldre anbefales å være moderat fysisk aktive i minst 150 til 300 minutter i løpet av uken, eller 75 til 150 minutter med høy intensitet.

Og fysisk aktivitet, ja, det kan være alt fra alt fra hagearbeid, rask gange, hogge ved eller en rolig gåtur med hunden. Det som gjør at du holder deg aktiv i hverdagen.

Og lurer du på hvordan du kan bli mer aktiv, kan noen små grep i hverdagen gi stor effekt. Det kan være å la bilen stå og heller ta beina fatt til butikken. Bruk grøntområdene nær deg som friluftsområde i hverdagen. En tur i nærmiljøet er bra for helsa, enten du går i parken, plukker bær i skogen eller nyter utsikten ved havet.

Hvis du kjenner at du blir litt andpusten, er effekten bedre enn ved en rolig spasertur.

Styrketrening

Eldre som er fysisk aktive og i god fysisk form vil i større grad kunne være selvhjulpne i hverdagen og kan bo hjemme lengre. Forskningen viser også at i gjennomsnitt får aktive eldre tre år med bedre livskvalitet enn eldre med en inaktiv livsstil.

For å forebygge fall og opprettholde fysisk funksjon, anbefales eldre i de nye rådene å gjøre balanse- og styrketrening minst 2–3 ganger i uka.

Og dersom du ikke kan følge rådene på grunn av funksjonsnivå eller en sviktende helse, så anbefales det at du er så aktiv som evnen og helsetilstanden tillater.

Alt er bedre enn ingenting!

Bli inspirert og få gode råd til aktiviteter på planleggelitt.no eller på helsenorge.no

Og har du lyst til å være aktiv sammen med andre – både eldre og yngre? Bli med på Generasjonslekene 2022. Her finner du mer informasjon om lekene og hvor det skjer.