SESAM blir strategisk partner

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 01.03.22 (oppdatert 09.03.22)
– Hva om vi snakker mer om framtidig seniorkraft, ikke bare om eldrebølge? spør Lars Ueland Kobro, seniorforsker og prosjektleder i Senter for sosialt entreprenørskap og samskapende sosial innovasjon (SESAM) ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

− Norge er et altfor lite land til at vi kan sitte på hver vår tue og gruble eller kave med å utvikle nye og nyttige tanker eller erfaringer, understreker Lars Ueland Kobro, seniorforsker og prosjektleder i SESAM.  

Om få år vil det være flere eldre enn yngre her i landet. Det vil by på utfordringer, men også muligheter. Demografiendringene krever at vi tenker nytt. Og at vi tenker nytt sammen og på tvers, uansett hvor i landet vi holder til eller hva vi jobber med.  

− Vi er glade for å ha signert SESAM som strategisk partner. Det å ha et kunnskapsmiljø som vil utfordre oss til å tenke nytt om velferdsutviklingen, vil være av stor verdi i arbeidet med å skape et aldersvennlig Norge, sier Nina Myklebust som leder arbeidet med senterets partnerskapsordning.

Les mer om partnerskapsordningen.

Fra problem til muligheter

Senter for sosialt entreprenørskap og samskapende sosial innovasjon (SESAM) ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) arbeider med kunnskapsutvikling som utfordrer etablerte tankebaner og vaner i velferdssamfunnet.

– Hva om vi snakker mer om framtidig seniorkraft, ikke bare om eldrebølge? spør Kobro.

− Demografiske utfordringer gjelder hele landet, alle sektorer og alle lokalsamfunn. Som strategisk partner vil vi fra SESAM bidra til å dreie problemfokus over mot muligheter. I mulighetene vil vi oppdage innovasjonsimpulser og gode ideer. Vi blir ikke bare klokere sammen, vi har det dessuten mye artigere, smiler Kobro.

Morgendagens velferdssamfunn

Sosial innovasjon skapes av nye ideer som brukes på en ny måte, og som blir nyttig for noe eller noen.

− Ideer som er nye er kanskje kreative, men uten at de iverksettes og kommer til nytte, blir det slag i luften. SESAM vil finne ut av hva som virker, hvorfor det virker og hvordan det eventuelt skaper ny sosial verdi, fortsetter Kobro.

For SESAM, som er tilknyttet Institutt for helse, sosial og velferdsfag ved USN, er aldersvennlig-tematikken relevant for flere fag- og forskningsgrupper. USN vil se etter muligheter på seniorkraft og seniorentreprenørskap gjennom likeverdige partnerskap på tvers av sektorer og kompetanser. Altså innovasjon gjennom samskaping.

− Med mot til å gå og visdom til å handle i samspill med andre, vil vi bidra til utvikling av morgendagens velferdssamfunn, avslutter Ramona Lorentsen, daglig leder for SESAM.

Om SESAM

Senter for sosialt entreprenørskap og samskapende sosial innovasjon (SESAM) er en del av Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Fakultet for helse og sosialvitenskap – Institutt for helse, sosial og velferdsfag. Senteret representerer et nasjonalt kunnskapsmiljø for økt forskningsbasert sosial innovasjon i det norske velferdssamfunnet. 

Misjon: Knytte forskning og praksis sammen – Vi lever og lærer sammen!

USN er et flercampus universitet, med åtte lokaliteter i Vestfold-Telemark og i Viken.

www.usn.no