Vi spør: Husbanken-sjef Osmund Kaldheim

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 21.04.20 (oppdatert 21.04.20)
Osmund Kaldheim er administrerende direktør i Husbanken og rådsmedlem i Rådet for et aldersvennlig Norge. Foto: nyebilder.no

«Vi må passe oss for å bli innestengt i vakre, men aldersfiendtlige boliger.»

Vi spør sjefen for Husbanken og rådsmedlem i Rådet for et aldersvennlig Norge, Osmund Kaldheim, hva som bekymrer ham med norske boliger og en aldrende befolkning.

– Hva er aldersvennlighet for deg?

– Aldersvennlig samfunn er at alle skal bo godt og trygt i alle aldre. Fra man endelig flytter fra barnerommet til første hybel til der man håper å få oppleve oldebarna. Aldersvennlige boliger gjør det mulig å klare oss selv gjennom alle livshendelser. Bolig og bomiljøet må invitere til trivsel, tilhørighet og livskvalitet uavhengig av funksjonsevne, sier Kaldheim.

Husbanken gjennomfører statens boligpolitikk og bistår kommunene med bosetting av vanskeligstilte i boligmarkedet. De gir blant annet lån og støtteordninger til å gjøre boliger mer aldersvennlige, med for eksempel støtte til å bygge trappefritt inngangsparti eller installering av heis.

– Hva mener du er den største utfordringen innen boligsektoren?

– Gamle hus og gamle folk går ofte dårlig sammen. Trapper hindrer mange fra å bo bra og ha kontakt med andre. Små bad eller trange soverom kan gjøre hverdagen unødvendig vanskelig. Hus og leiligheter som hindrer kontakt med andre, kan være farlig for helsa. Når boligen gjør deg avhengig av andres hjelp, er det et problem for deg, for familien din og for samfunnet, forteller Kaldheim.

Kaldheim trekker frem at utfordringene ser forskjellig ut i by og land.

– Norge har mange flotte distriktskommuner. Men mange av husene der er vanskelig å selge, og prisen er for lav til at vi kan bytte til en leilighet nærmere butikk, lege og venner. Det er en utfordring for dem som ønsker seg en mer aldersvennlig bolig.

– Hvordan kan vi løse det, da?

– Norske hus og leiligheter er ofte kjempefine. Mange har pusset opp flere ganger. De fleste av oss har vakre hjem og trivelige boliger. Men skjønnheten kan bedra. Den nye parketten er fin, men det hjelper ikke når trappen er umulig å bruke. Oppussingen av badet ble dyrt, men ingen tenkte på at toalettet er for lite og badekaret livsfarlig. Dumt er det også at husets dyreste rom ligger i feil etasje, sier Kaldheim.

– Vi må rett og slett planlegge bedre?

– Ja, vi må passe oss for å bli innestengt i vakre, men aldersfiendtlige boliger når vi blir eldre. Det beste er å bygge om eller flytte i tide, før behovet melder seg. Mange klarer dette helt fint selv. Andre trenger litt hjelp, kanskje noe gode råd og tips, andre mangler penger, sier Kaldheim.

Og utdyper videre.

– Lån og tilskuddsordningene finnes. Bruk dem! Det er mulig å få fenomenalt fine boliger til en vettug pris. Det kan være hjelp til ombygging av egen bolig til å vare livet ut, det kan være praktisk hjelp til å kjøpe eller leie en bedre bolig og å flytte. Andre igjen kan trenge et lån som gjør det mulig å få en egnet bolig og samtidig ha nok igjen til å leve for livet ut. Det er lett å si «ikke vent til det er for sent». Men det er verre å ikke handle i tide.

– Er det noen lavthengende frukter her?

– Det skjer mye bra. Det er en folkebevegelse over i bedre og mer tilgjengelige boliger. Vi må bare sørge for at alle er med på den store flyttingen eller den viktige ombyggingen. Kommuner skjønner behovet for gode planer og boliger til alle hele livet. Planer er gull verdt når de utløser nybygg og ombygginger, forteller Kaldheim.

– Hva har vi å tjene på en slik omstilling?

– Aldersvennlige boliger og steder er vinn-vinn. Vi bidrar til økt livskvalitet ved at vi kan klare oss selv hjemme lenger og delta i samfunnet. Og samtidig kan vi sørge for at kommunens helse- og omsorgstjenester kan brukes til dem som har de største behovene for hjelp, sier Kaldheim.

– Aldersvennlige boliger er bra for alle generasjoner. Eldre som flytter fra store og lite tilgjengelige eneboliger til leiligheter sentralt i kommunen, frigjør boliger til unge som venter barn én, to eller tre.

– Hva er din hjertesak?

– Alle skal bo godt og trygt – hele livet, avslutter Kaldheim.

Les mer

Uncategorized

Har du sett denne?

Har du sett denne?

Uncategorized

Brev til Kommune-Norge

Brev til Kommune-Norge

Uncategorized

Koronautbruddet i kommunene: – Hverdagen snudd på hodet!

Koronautbruddet i kommunene: – Hverdagen snudd på hodet!

Følg vårt arbeid på Facebook