Eldrerådet i Bergen: – Vi må bidra med noe selv!

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 21.01.20 (oppdatert 17.03.20)
Leder for eldrerådet i Bergen, Inger Johanne Knudsen. Foto: Aldersvennlig Norge

«Vi kan ha en pensjonisttilværelse på 20 år, og hva vil du gjøre med de 20 årene? Vi kan ikke bare sitte hjemme og vente.»

Det fortalte lederen for eldrerådet i Bergen, Inger Johanne Knudsen, Aldersvennlig Norge under vårt besøk i Bergen 20. januar.

Knudsen har sittet 12 år som leder for eldrerådet i Bergen og er høyt respektert av både administrasjonen og politikerne for sitt politisk uavhengige engasjement for eldres interesser.

– Den viktigste oppgaven for eldrerådet i Bergen er at vi er synlig og blir sett og hørt, ikke bare fordi vi snakker om helsetjenester, men fordi vi snakker om eldrepolitikk og kultur, sier Knudsen.

I år bikker rådslederen 90 år. Men Knudsen sakker ikke farten av den grunn. Nå har hun lagt ut på fire nye år som leder for eldrerådet.

Knudsen hører på sekretæren for eldrerådet, Ragnhild Hvoslef Krüger, under nøye oppsyn, forklare hvordan eldrerådet samarbeider med kommunen. Foto: Aldersvennlig Norge

Livet etter arbeidslivet

– Vi kan ha en pensjonisttilværelse på 20 år, og hva vil du gjøre med de 20 årene? Vi kan ikke bare sitte hjemme og vente, forteller Knudsen.

Eldrepolitikk er ikke bare helse- og omsorgstjenester. I 2017 brukte under 13 prosent helse- og omsorgstjenester i aldersgruppen 67–79 (SSB).

Å fylle de friske årene etter arbeidslivet med meningsfullt innhold er ingen lett oppgave. Men det er fortsatt opp til den enkelte å finne sysler som gjør hverdagen meningsfull, forklarer Knudsen.

– Samfunnet kommer ikke til å gripe inn for å engasjere deg. Du må finne din egen mening med pensjonisttilværelsen, du må vite at du er sjef i eget liv.

– Vi må bidra med noe selv, konkluderer hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Bli oppdatert på siste nytt fra senteret og arbeidet med et aldersvennlig Norge.  

Følg vårt arbeid på Facebook